Z for Zachariah Review

Primul meu lung metraj vizionat la 28 de ani a fost Z for Zachariah, un film bazat pe o carte scrisa de Robert C. O’Brien. Concluzia? Un thriller de Duminica, plin de intelesuri si idei “ascunse”. Intrigant, nu? Haideti sa aflam mai multe.

Intreaga actiune se petrece intr-o zona muntoasa izolata din America, intr-o lume post-apocaliptica. Nu este foarte clar ce s-a intamplat, insa se pare ca intreaga omenire a fost decimata de radiatii nocive. Doar cativa supravietuitori norocosi au reusit sa scape de aceasta calamitate, unul dintre ei fiind si protagonista principala a filmului Ann, impersonata superb de Margot Robbie.

Ann traieste singura in ferma tatalui ei care, ca printr-o minune, e ferita de orice urma de radiatie.

Ann

Ann

Intr-una din zile, Ann da peste un alt supravietuitor: un om de stiinta pe nume John (jucat de Chiwetel Ejiofor), pe care il salveaza de la moarte.

Cei doi ajung sa convietuiasca: priceperea Ann-ei in saditul legumelor si lucratul pamantului merg mana in mana cu inteligenta lui John, care reuseste sa umple rezervoarele masinilor de arat si sa repare lucrurile “tehnice” din preajma fermei-miracol.

Desi impulsul natural e ca cei doi sa formeze un cuplu, John refuza pe motivul nehotararii, invocand faptul ca exista timp suficient pentru a face alegerea potrivita.

John

John

Marele proiect al celor doi este restabilirea retelei de curent electric a casei prin construirea unei mori de apa care sa puna in miscare vechiul generator al fermei.

Insa lucrurile se complica instantaneu la aparitia celui de-al treilea (si final) protagonist al filmului, Caleb (jucat de Chris Pine). Tanar, aratos, in putere, Caleb devine o necesitate si, pe de alta parte, un chin pentru John. Cei trei se decid sa construiasca moara de apa din lemnul bisericii ridicate de tatal Ann-ei, considerand ca supravietuirea e mai importanta decat sanctitatea unei constructii.

 

Caleb

Caleb

Si desi ma voi opri aici cu relatatul povestii, ce urmeaza e destul de previzibil: triunghiul conjugal incepe sa aibe probleme si lucrurile iau o intorsatura mai mult sau mai putin clara pana la final.

Ce mi-a placut la Z for Zachariah e faptul ca e plin de intelesuri. Pana si titlul are o semnificatie mai adanca decat ne-am inchipui. Zachariah inseamna “In memoria lui Dumnezeu”, iar Z for Zachariah e o remarca la adresa unei carti de religie gasite de John in biblioteca Ann-ei numita A for Adam. Antiteza Adam (primul om, prima litera de la alfabet) si Zachariah (ceva care este in memoria unei zeitati demult apuse, ultima litera de la alfabet) arata clar subtilitatea ideilor din film si da un sentiment de sfarsit de lume intregii pelicule.

Una din principalele idei dezbatute in Z for Zachariah e religia si ce folos ar mai avea ea intr-o astfel de lume sfarsita. Ann tine la biserica tatalui ei si se impotriveste atunci cand John, omul de stiinta, ii spune sa o darame pentru a supravietui. Iar Caleb (care inseamna “caine” in Ebraica) e piesa lipsa din acest plan: ajutorul necesar pentru a duce planul la bun sfarsit.

Exista o scena la finalul filmului unde Ann se aseaza la orga din biserica, acum pusa in grajdi si incepe sa cante. E o referinta foarte clara asupra decaderii cauzata de actiunea umana.

Mai mult, filmul trateaza si conditia femeii in societate. Ann se zbate intre pasiunea pentru Caleb, instinctul de supravietuire si loialitatea pentru John si pierderea religiei si a inocentei odata cu distrugerea bisericii construita de familia ei. Atractia umana, nevoia, gelozia, violenta, nimic din toate lucrurile astea nu a pierit odata cu lumea. Cata vreme oamenii exista pe pamant, si toate aceste stari si senzatii vor fi prezente intre ei. Niciunul din personaje nu poate sa treaca peste impulsurile lor primare, niciunul nu poate sa devina mai nobil acum ca lumea e la sfarsit si au gasit pamantul sperantei. Batalia continua, mocnit, calculat, fatal.

Si desi nu stim exact ce se intampla la finalul peliculei, este lasat la latidudinea privitorului sa aleaga binele sau raul.

Din punct de vedere estetic, filmul e plin de natura si de privelisti grozave, iar personajele se descurca de minune in rolurile lor, dand credibilitate personajelor. Desi nu foarte memorabila, si muzica joaca un rol important, in special spre final, asa cum va spuneam mai sus.

Per total, Z for Zachariah a fost un film mai bun decat ma asteptam. Si cu siguranta mult mai inteligent. Desi actiunea e lejera si pelicula seamana a film de Duminica dupa-amiaza, exista o tensiune evidenta intre personaje care face lucrurile mai putin confortabile decat ar trebui. Eu il recomand cu caldura.

Pana data viitoare, va las cu trailerul.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *