Sometimes I doubt your commitment to Sparkle Motion!

Needless to say: am revazut Donnie Darko, de data aceasta, Director’s Cut, care e putin mai lung si contine unele scene neincluse in varianta lansata la cinema.

Pentru cei care nu stiu, Donnie Darko e un Oldie but Goldie din 2001, care il are in rolul principal pe Jake Gyllenhaal, impersonand un tanar cu probleme mentale, care ajunge sa creada ca lumea se va sfarsi in 28 de zile, pe Octombrie 31, 1988.

Tot pentru cei care nu stiu, filmul face parte din genul supranumit “mindfuck”, fiindca este ceva mai greu de inteles si digerat de toata lumea si, in plus, se joaca cu mintea ta de la inceput pana la final.

Donnie Darko ajunge sa compus din si sa dezbata o sumedenie de mici parti elemente componente: povestea unui tanar cu probleme de sanatate, politica si alegerea urmatorului presedinte american, siguranta in avioane si liniile aeriene (yeah!),  dragostea de liceu, divortul si problemele lui, sistemul de educatie american si, evident, starile de nebunie, calatoria in timp, singuratatea fiintei umane pe pamant, aparitia gaurilor de vierme in univers si sfarsitul lumii. E plin ochi de referinte culturale, de la cartea “IT” a lui Stephen King, la filmul Evil Dead si teoriile lui Stephen Hawking despre calatoria in timp.

Si acum, comparatia personala cu care ar trebui sa va fi invatat deja 🙂 : Donnie Darko mi se par un burger savuros, cu chiflele de culori diferite: una alba si una neagra. Pe de o parte viata de liceu si majoritatea interactiunilor lui Donnie cu restul personajelor sunt prezentate in culori vii, totul e plin de dinamica, de energie, in timp ce cealalta parte a filmului e mai tot timpul intunecata, sub semnul nebuniei, sub semnul unor mesaje criptice din viitor, al sfarsitului si, mai ales, al omului in costum de iepure “de cosmar” care il tot bantuie pe Donnie.

Pelicula incearca sa faca putina ordine in tot tumultul asta de idei si introduce o carte care prezinta filozofia calatoriei in timp. De la un punct incolo, toata actiunea din film este ghidata de capitolele acesteia. Donnie e “The Manipulated Living”, Frank (“iepurele”) e “The Manipulated Dead”, lumea lor se numeste “The Tangent Universe” si realitatea in sine este de fapt sub semnul mortii. Suna pretentios si complicat, nu? Intr-adevar, Donnie Darko nu e pentru oricine. De fapt, a trebuit sa vad filmul de cel putin 3 ori ca sa-mi dau seama de unele lucruri si subintelesuri. Dar fix din acelasi motiv mi se pare o pelicula foarte reusita.

Si unde sa mai punem la socoteala ca soundtrackul din film, atat cel instrumental cat si melodiile comerciale care se adauga la acesta creeaza o atmosfera incredibila. De acum arhicunoscutul Mad World al lui Gary Jules incheie intr-un mod inedit filmul si “reseteaza” practic actiunea din cadrul sau. Mind=blown!

 

 

Si atunci ce-i cu quote-ul din titlu?

Ei bine, pe langa povestea foarte interesanta, ideile elevate si atmosfera de zile mari, Donnie Darko contine si unele quote-uri care au ramas in istoria cinematografiei si Internetului. “Sometimes I doubt your commitment to Sparkle Motion!” e unul dintre ele. Nu vreau sa va stric surpriza, asa ca va las sa descoperiti singur de la ce provine. Tot ce pot sa va spun e ca aceasta zicala a fost preluata in “urban dictionary” si inseamna:

A reference indicating that the person being doubted is lacking in the mock politeness required to convince someone that the person really cares about attending to events, duties or rituals that no-one should ever be asked to perform.

Mai jos, si scena cu pricina:

 

E quirky, e funny, e plin de sarcasm. Un alt “strat” din Donnie Darko, pe care nimeni nu l-ar fi crezut posibil. Unii profesori parca sunt scosi dintr-un serial de comedie, baietii din liceu dezbat cum fac sex Smurfii, iar unul din cei mai “manly” si dorite celebritati din oras avea un “Kiddie porn dungeon” in casa sa. Societatea e ridiculizata pentru absurdul ei, pentru nimicul in care se afunda, crezand ca ofera solutii valide pentru generatiile viitoare.

All in all, Donnie Darko e un film grozav pe care merita sa-l vedeti si sa-l revedeti de mai multe ori in viata asta. Aratati-l copiilor vostri, prietenilor vostri si bucurati-va ca exista asa ceva pe lumea asta. Infricosator, funny, nebun, sarcastic, SF, Donnie Darko e un mix bun! Just look at the scene bellow!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *