Layers of Fear

Mai sunt vreo cateva zile pana la Halloween, asa ca m-am gandit ca e cazul sa incep sa scriu despre cele mai ciudate si infricosatoare lucruri pe care le-am experimentat in ultima perioada.

Asadar, pregatiti-va sufleteste, Pixelozoid.ro se transforma. Ii creste parul, copitele, un corn in frunte si devine un…inorog? Wait, no, that’s not right!?

Anyway, Layers of Fear! Sa-i dam bice pana nu ma metamorfozez¬†in altceva. ūüėÄ

Layers of Fear este un joc care nu a aparut inca.

“Si cum de l-ai jucat dumneata atunci, domnule Pixelozoid?” ,¬†Pai, dragul meu cititor, prin Early Access.

“Early ce?”. Early Access. Adica un serviciu care-ti da posibilitatea sa parcurgi¬†o versiune incompleta dintr-un joc, ceva mai devreme decat la data lansarii sale oficiale. E ca un soi de preview sau demo menit¬†sa popularizeze jocuri pentru care altfel nu ar fi existat¬†suficienti bani pentru a fi investiti intr-o campanie de¬†PR sau publicitate serioasa.

Acestea fiind spuse, in Layers of Fear esti un pictor care sufera de schizofrenie (oare?) si traieste singur intr-o casa mare si intortocheata. Intr-o zi ploioasa, te intorci inapoi in locuinta ta, initial suspect de aratoasa, si incepi sa te misti dintr-o camera in alta. Mai cauti ba o cheie, ba o pensula. Insa pe masura ce parcurgi toate aceste scurte drumuri, deschizand si inchizand usi, sertare si mai stiu eu ce alte parti de mobilier, casa ta se transforma, devine din ce in ce mai putin primitoare si dezvaluie tot felul de mistere despre trecutul tau zbuciumat. In plus, isi fac aparitia tot felul de entitati mai mult sau mai putin demonice care incep sa te bantuie, devenind din ce in ce mai agresive.

Whoopsie, dead baby toys, not good, not good!

Whoopsie, dead baby toys, not good, not good!

Pe parcursul aventurii gasesti tot felul de obiecte din trecut care-l fac pe pictor sa-si reaminteasca ce s-a intamplat de fapt si sa descopere motivul pentru care este el parte a acestui cosmar. Afli cum sotia lui a fost mutilata intr-un incendiu, despre dezamagirea care i-a cauzat-o lipsa de talent a copilului sau si problemele avute cu bautura.

Ce mi-a placut la Layers of Fear este ca realitatea nu e niciodata clara, limita dintre nebunia din capul pictorului, fantomele trecutului si fizicul palpabil al prezentului fiind complet destramata. Niciodata nu stii in ce sa te increzi. Picturile de pe pereti incep sa-si schimbe formele, incep sa arda, sa sangereze, sa spuna o poveste infioratoare a lucrurilor care s-au intamplat in trecut.

It's ok, it's just...paint!?

It’s ok, it’s just…paint!?

Un alt aspect pozitiv este ca am avut de mai multe ori impresia ca actiunea putea sa decurga altfel decat cum am ales eu. Ceea ce semnifica faptul ca jocul nu este liniar, ci exista mai multe cai si situatii pe care jucatorul le poate experimenta.

Insa dincolo de latura sa horror si experimentala, jocul are o clara conotatie tragica. Personajul retraieste greselile trecutului sau si ajunge sa fie pedepsit pentru ceea ce a facut, chiar daca acum isi cauta iertarea.

Daca vei cerceta¬†atent toate sertarele vrute si nevrute, Layers of Fear te va premia cu diverse desene ale pictorului care semnifica toate problemele lui, factori care-i adancesc suferinta si nebunia. In plus, save system-ul in jocul asta e foarte tare! In loc de checkpoint, intri intr-o camera si incerci sa pictezi ceva pe un tablou. Pe masura ce progresezi, pictura de pe tablou se schimba, prinde contur, incepe sa insemne ceva si sa se apropie de un chip de om. Sau, al unei alte creaturi…

What the hell is that?

What the hell is that?

All in all, Layers of Fear e o experienta care merita traita. Totul sta in poveste si in pericolele care te pandesc la tot pasul in propria ta casa bantuita de amintiri. Personal ma bucur sa vad astfel de jocuri aparute din neant, care au o calitate foarte buna, desi nu sunt titluri consacrate. Si, in plus, e o pauza binemeritata de la atata impuscat si omorat.

Layers of Fear e o calatorie in interiorul unei minti tulburate, vazute ca o casa cu un numar infinit de camere. Tu, ca un soarece in labirint, trebuie sa gasesti calea catre adevarata problema. Trebuie sa elucidezi misterul si sa-ti castigi iertarea. Eu, personal, recomand cu incredere!

Pana data viitoare, nu lasati frica sa va patrunda pe sub piele >:).

 

Trailer Layers of Fear

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *